Followers

Thursday, April 23, 2009

Slump Test






Hari ni pelajar pelajar menjalankan "slump test" kat bengkel sambil diperhatikan oleh pengarah projek (saya le). mereka dikehendaki membuat nisbah 1.2.4 dengan kaedah berat.

saya sediakan bahan bahan dan minta pelajar buat sebagai praktikal. neraca, simen, pasir, batu dan air. pandai pandai la korang. ternyata mereka teruja nak buat praktikal tu.

sini ada beberapa gambar untuk tatapan betapa rajin dan terujanya mereka buat "slump test"
ni.

gambar yang bawah tu masa duk kacau kacau adunan supaya rata dan sebati sebelum ditambah dengan air. sengaja dera budak lelaki buat. budak perempuan boleh buat masa foundation kolam nanti.

adunan tadi dicampor dengan air dan dikacau sehingga sebati. dah siap kacau kacau masukkan pulak ke dalam 'special kon' sehingga 1/3 kon tersebut. lepas tu ada sebatang besi dilepas kan dengan bilangan 25 kali (bukan baling).

selesai 25 kali, tambah lagi sampai 2/3 ulang lagi 25 kali, tambah lagi sampai penuh, ulang lagi 25 kali. akhir sekali keluarkan kon, tengok konkrit. ukur dengan kon dan lihat perbezaan ketinggian. gambar akhir menunjukkan konkrit diorg ada beza <50 mm - sesuai untuk ground floor dan beam. sekian terima kasut.

Kerja-kerja Membina Kolam dan Jejambat

Kat sini saya nak share projek pelajar - ada dua projek yang dicadangkan dan telah dipersetujui oleh bigbos.
  1. merekabentuk, membina dan menyiapkan satu kolam yang mengandungi biawak (lawak je)
  2. merekabentuk, membina dan menyiapkan satu jejambat dengan konsep gerbang (arch)
dua dua projek ni dah jalan - progress projek ni saya akan repot kat sini. hehe. kasi makngahmoon punye blog glemer.

Ini buruh buruh paksa kerja kolam - kerja awal tapak termasuk membersih, menggali (asalnya nak buat 4 kaki tapi tak jadi sebab banyak 'benda keras' dalam tanah tu - sisa binaan kontraktor terdahulu)
Dapat la sekaki lebih. Buruh dalam tu sedang memijak mijak menggantikan tugas 'steamroller' untuk memadatkan tanah.
sekian progres report. nanti sambung lagi.

Tak tau baca, tak tau Tulis


jadi cikgu ni kene banyak sabar-pesan orang lama yang dah lama jadi cikgu. saya terima pesan itu secara positif dan saya cuba asimilasikan dalam kehidupan harian saya sebagai cikgu.

saya ajar literasi komputer untuk pelajar tingkatan satu dan dua. ada yang terlalu lalu la pandainya lagi pandai dari cikgu - main game dan paint (yang tu je bole harap)

saya suka dengan tulis nota dan menjadikan nota tersebut sebagai rujukan kepada pelajar saya sewaktu praktikal. tujuannya nak mengaktifkan neuron dalam otak mereka supaya sel otak boleh berhubung untuk menerima pelajaran.

malangya langit tidak selalu cerah, kadang kadang pagi cerah aje, malam ribut. sama juga dengan situasi saya. ada dalam kalangan pelajar ini memang buta huruf, taktau baca, taktau mengeja - tau pegi sekolah sebab makayah suruh pegi sekolah - dan 90% tekun dalam kelas saya.

budak ni nama akid, taktau baca dan tulis, main bantai je ikut apa yang saya papar kat projektor. ada beberapa pelajar yang sama level dengan dia. akid belajar rajin-rajin ye. (gambar dari belakang je - nanti kene saman)

Kereta Semek


inilah dia gambar kereta 'baru' semek, sebelum kereta ini dicat, cantik lagi, tapi tadi petang, pegi tengok dah bogel abis, tampal tampal ngan suratkabar.

mula mula sampai tegezut kerana :

1. biasanya used car ni cat layang sesuka hati je
2. abis berbogel kereta cantik ni, macam buruk la pulak
3. tak sangka detail keje tokey cat kreta ni.

encik raja bagitau, kalau nak cat, biar puas hati. takmau la ada cat terspray kat cermin la dan macam macam lagi, takmau client komplen katanya-sebb tu kene buat baik baik dan lawa lawa.

apa apa je la encik raja, yg penting, siap karang mesti lawo.

Tuesday, April 21, 2009

SORRY YER!!!!!

Maaf ye lame tak update..kali ni mamajenn plak yang bising...memang buzy tau..eh!lupe lak nak bagitau...berita gembira...
sebenarnye mak ngah dah pregnent tau...tak baget walaupun period memang dah lambat seminggu..lagipun tak nak la terlalu mengharap sebab member tu pun lambat jugak period ,tak lamer lepas tu period pulak...citernye macamni...
Dapat tau ni pun sebab pegi hospital nak buat medical cheack up..hari jumaat 20.3.09...
pegi macam biasa la...daftar, pastu diorang suruh pegi ke makmal untuk amik urine test...tiba2 mak ngah seniri gatal2 mulut mintak diorang test untuk pregnent..diorang tanya kenapa? mak ngah cakap la period dah lambat seminggu,jadi diorang terus la test sekali.
pastu misi tu panggil..dia suruh mak ngah pegi kaunter daftar semula..mak ngah tanye kenapa..
dia cakap 'Puan tak boleh buat x-ray sebab positif mengandung..."
APE!!!!!
mak ngah tanye lagi sekali betol ke?dia pun tunjuk la resultnye..
ha!
melopong la mulut mak ngah!!!
pak ngah yang duk dekat pulak temenong jap...
kenape?mak ngah tanye...
macamner ni dah la mengandung duduk pulak jauh2...hukhukhuk..cakap pak ngah..
takpe la dugaan seme tu...
petang tu tak puas hati tau..pegi pulak beli alat test seniri kat farmasi..pagi sok hari sabtu,pagi2 dah test...memang laju je line naik 2....tapi tiba2 teringat...hari tu masa hari maulidur rasul mak ngah ade naik moto dan terjatuh la...mase tu sakit sangat perot ni..sampai mase jatoh tu terpikir..abih la anak aku gugur...padahal masa tu baru je lepas period..sebab rase tak puas hati..
pada hari ahad pulak..pegi la klinik sulaiman,kononnyer nak scan...tapi dokto tak bagi...dia check dah 5minggu..dijangka bersalin pada 20.11.2009....sekarang dah 9miggu 4hari tau kandungan mak ngah ni...
tengah mabok ni...stat dari petang dalam pukul 3 - 4...air liur ni dah berkumpul dalm mulut..rasa pahit jer...meloye je tekak ni...laponyer bukan main lagi...tapi bile makan nak muntah balik...rase mcamni sampai la ke malam....rase tersikse pulak mengandung kali ni..dulu tak gitu pulak...pak ngah cakap lelaki kot....mintak2 yela masin mulut pakngah...boleh buat teman pegi padang..




alat tester yang telah di test untuk kali-2 kat rumah...terus naik2 line..nak menjerit rasenye bior 1 dunia tau..hehehehe


ok...ni stat dah nak citer pasal tempat keje baru..banyak pulak citer...tiber2 je ader mood ni...
hari jumaat tu balik la malam tu jugak ke pahang...esoknyer hari sabtu pegi ke mempage nak servay tempat tu kat maner...

datang la rumah maklong dulu...dia kata kat belakang rumah dia je...
kitorang pun pegi la...kene lalu pos jaga dulu...tunjuk la surat.tanye ade kuartes tak dia kata banyak...
tak lamer datang pulak pegawai yang handle bahagian kuartes ni...dia kata kuartes ini di utamakan pada pegawai uniform je...tapi atas ehsan diorang bagi la jugak...tengok je...la..tingkat 5 ke...tak dapat la dia nak tolong ni je yang adernyer....

pakngah tak bagi duduk kuartes..dia nak berulang alik dari sini ke sekolah dia...jadi cari la rumah sewa...tapi masalah nyer sampai sekarang tak dapat dapat rumah sewa...sementare ni menompang la rumah mak mentua kakak...segannyer tuhan jer yang tau...mak ngah dah la tengah mabok sangat2 ni..nak masok dapo pun tak boleh,muntah je....tah la....

soknyer pegi la keje lapordiri sorang2...first time tau wat sorang2...dulu masa bujang2 abah selalu temankan..hukhukhuk
ingatkan tempat baru seme bende baru...rupenyer memang baru betol...clear takde pe2..duduk pun atas tikar je..

meje kene syer, comp takde lagi...buat keje secare manual je...boring giler tau...sian kat kitorang ni....




mmm...tengok tu...ni la sebahagian dari suasana di pejabat makngah yang serba kekurangan ni tau....kosong sangat lagi..takde pe2 pun....

klaaa..sekian tok kali ini je...letih betol ni...puas perah idea....harap berpuas hati yer...

Tuesday, April 7, 2009

RINDUNYERRRRR......

Hai..lame dah tak update kan...pak ngah marah dah...kali ni takde gambar tau...tak sempat la nak posing ni...
mak ngah bukan pe..minggu lepas memang buzy betol tau..
minggu lepas,selasa 31.3.09 pegi lapor diri kat LLM.. jam giler kat situ,pak ngah drop jer makngah kat jalan masok..pe lagi jalan kaki la naik ke atas tu...cian kat baby..hukhukhuk...ingatkan terus tau result..rupenyer dia cumer bagitau result dapat kementerian jer...mak ngah dapat KEMENTERIAN DALAM NEGERI...ok la tu kot..lagi banyak jabatan..
lepas tu kitorang kene pegi kat KDN,putrajaya, pulak utk amik surat posting...pukol 2 sampai saner..nak masok xboleh...pak ngah drop jer makngah kat gate..jalan lagi makngah ke dalam tu...cian baby lagi...masok dewan..diorang bagi ceramah..kater sok,balik pulak rumah mak ngah simah..
pagi rabu datang lagi..taklimat lagi...diorang kater sok lagi.kamis paling cepat pagi,paling lambat petang..boringnyer..sabo jer ler...balik lagi rumah mak ngah simah...segan tol tau...thanks too mak ngah simah sekoger atas layanan yang tak terhingga..hanyer tuhan yang dapat membalasnyer...
pagi khamis..penantian 1 penyeksaan..sabar menanti dalam keluh resah..ader yang tak sabar..dah ramai bersuare,ader yang memprotes...kesian kat kitorang..petang khamis tiada kabar berita lagi...tension dah ni...ramai jugak yang naik atas protes..tapi akibatnyer tidak dilayan..nasib badan betol la...
pagi jumaat..baru diorang tunjuk muka..dapat la surat posting..sorang demi sorang nama dipanggil...tak lamer sampai giliran makngah...tengok jer surat..ayatnyer berbunyi...puan di tempatkan di Jabatan Penjara Bentong,Pahang..
mmm..dapat pahang!ya allah..syukur la...dapat balik negeri..tapi penjara bentong kat maner ek?
oooo...penjara baru yer..kat mempage rupenyer...rumah mak long..mak abang amri...ok la tu..
mmm..stop kat sini jap..esok sambong pulak k...dah ngantok la...tak sabo nak citer pengalaman masok penjare ni...kikiki..beh tau..!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...