Followers

Sunday, February 15, 2009

PUSAT PERLINDUNGAN GAJAH KUALA GANDAH

Kitorg pegi ms cuti skolah taun lps.sjer nk jln2 mkn angin. nk tgk gajah lbh dkt lg.lps g kuala gandah,g deerland plak,xjauh sblh je..kt situ ader mcm2 binatg.bruang,ruser n spises burug..kat bwh ni gmbo kitorg..beh tau...gi la..
kat bwh ni citer tentg kuala gandah..kalo nk g ngan kiter pn bleh..
Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah
Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah memberikan pelawat peluang untuk mempelajari dengan lebih lanjut mengenai haiwan mamalia yang besar ini serta pengalaman menunggang gajah di persekitaran hutan dengan bantuan seorang mahout, atau pemandu gajah.
Pelawat yang berani dan menginginkan pengalaman yang berlainan pula berpeluang menunggang gajah ke sungai dan memandikannya! Tidak ada tempat lain di mana anda boleh mendekati haiwan mamalia yang besar ini seperti ini.
Menurut jangkaan, terdapat hanya kira-kira 1,200 ekor gajah Asia liar - atau Elephus Maximus - yang tinggal di Malaysia dan pusat ini merupakan satu-satunya tempat yang berfungsi memindahkan gajah liar yang telah kehilangan habitat semulajadinya.
Gajah-gajah yang ada di sini telah diselamatkan dari tempat-tempat di Semenanjung Malaysia di mana manusia dan gajah tidak boleh hidup dalam harmoni.

Tips

Pusat ini dibuka setiap hari mulai pukul 8.00 pagi hingga 4.30 petang. Aktiviti di sini bermula dari pukul 2 petang hingga 3.45 petang. Pastikan anda memakai seluar panjang ketika menunggang gajah kerana kulitnya yang kasar.

Pengangkutan Kereta
Dari Kuala Lumpur, gunakan Lebuhraya Karak menghala ke arah daerah Lancang, melewati Kampung Karak. Setibanya di Lancang, anda akan menjumpai sebuah stesen gas BP, pastikan anda mengikut arahan papan tanda di sepanjang jalan menghala ke Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah. Perjalanan ini memakan masa selama kira-kira 2 hingga 2 1/2 jam sejauh 160km dari Kuala Lumpur.

Talian Untuk Dihubungi
Untuk maklumat lanjut mengenai pusat perlindungan ini, sila layari laman web: http://www.myelephants.org/ atau hubungi talian telefon +603-9075 2872.

ni mk.ngah n ajik (ank buah) kt pintu msok deerland.tu plak ajik n mk.lang kt pintu msok kuala gandah..senyom sakan ajik ni..g ni pn sbb nk bwk dia la..sronok ngat dpt bgmbo ngan gajoh..hahaha


ni pk.ngah kne geletek ngan ruser ms nk bg mkn..cian dia...hukhukmmm...mcm nk pelok teddybear ni..senyum2 nk amik gmbo ni..ajik suker sgt!bruang tu mkn cekedis n air kotak rs oren lg...hahaha tp nk tau citer kn ms blik dlm keter,dia tnyer...mk.ngah naper bruang td xde muker?kiki..patut la dia tnyer dia xtgk bruang tu dr dpn..hahahahah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...