Followers

Thursday, November 12, 2009

2 bulan daaa....

Mmmmm....sedar tak sedar,
rupa-rupanya dah 2bulan bersalin.
so Naufal pun genap la omurnya 2bulan,besar dah anak ummi ni.
mmm...dah takder idea nak tulih..hayati la syair kat bawah ni..

Khas untuk anakande tersayang:
Muhammad Afiq Naufal

Kanak disayang disayangsayang
Besarlah kanak tak lupa mengenang


Kanak disayang disayangsayang
Tidaklah lupa nasihat tuk sembahyang

Berdoalah kanak berdoalah sayang
Siang malam pagi dan petang


Doakan ampun ayah bunda tersayang
Agar hidup terasalah lapang


Inilah syair untukmu sayang
Agar hidup terasalah tenang


Inilah nasihat untukmu sayang
Sebagai syair menemu dendang





(Gambar-gambar terbaru Naufal,genap 2bulan)

Saturday, November 7, 2009

Muhammad Afiq Naufal

Untuk sesekian kalinya mak ngah @ mak der kembali semula merepek dan merapu di blog ni setelah berkurun lamanya menyepikan diri.

Tok pengetahuan seme mak ngah dah 58ari.nak abis pantang 60ari dah pun.
sebenarnya mak ngah tak berape bermood sangat nak menaip ni.yelah tengah2 nak perah idea tibe2 si naufal ni ek,ek,ek...wat sore macam2,pastu plak waaaaaaa...nak nenen je kejenyer..ish,ish,naufal,naufal.tu la pengarang jantong ati abah ngan ummi.
Naufal dah makin berisi badannya..pipi pun makin ari makin nak naik..

klaa,ckup dl tok ari ni..kite tgk gmba2 terbaru naufal..




Sunday, October 11, 2009

break down

salam
mokde successfully delivered our afiq naufal on 13 of september. 17 she was allowed to go home. 19 the wound break down, and again warded on 19th, a day before raya. and on last friday, 9th she was allowed to go back home and today the wound break again. very funny. nanti ada mood cerite lebih detail. currently, i become doc myself, doing dressing to mokde wound. biar lambat asal tak tersiksa jiwa dan raga.

sekian terima kasih

Sunday, September 13, 2009

ceasar

ceasar adalah raja rom zaman dahulu.
tapi hari ni 13-09-09 mokde@makngah melahirkan sorang bayi secara ceasar kerana bleeding yg terlalu banyak.

baby gender : male
baby weight : 1.5 kg
premature 30 weeks

tukang bedah : norliza

tarikh lahir sama ngan dene semek. 13 hb tu sama dgn arwah kak long dia , auni (13-06-08)
kali ni aku harap anak aku survive dengan jayanya amin.

Tuesday, September 8, 2009

bleed

kemarin mokde bleeding. quarter jugakla. doc tak bagi mokde gerak dah. duk atas katil je 24 jam. berak kencin sume atas katil. dah 3 botol sodium dah masuk dalam mokde. stakat jam 7ptg semalam botol ke 4. ctg buat utk cek jntng bayi. normal je. entahlah. banyaknye dugaan. fuh.

Monday, September 7, 2009

cucok montot

haihai. hari ni mcm biasa pegi melawat makngah kat hoshas. jam 630 petang datang la misi bagi tau kat muka pintu je.

misi : ha, munirah dan linda, kejap lagi cucuk bontot yaaaa

aku igt budak kecik je kene cucuk bontot. kahkahkah

p/s : cucuk buntut utk matangkan peparu baby.

Saturday, September 5, 2009

kalau aku kaya

kalau aku kaya-raya(pada waktu entri ini ditulis) aku nak buat seperti berikut:

  1. belikan mesin ultrasound tercanggih abad ini, beli 200 unit ke 500 unit ke, harga seunit 2.3 juta.
  2. aku gajikan dokter-dokter supaya sentiasa mencukupi bilangan dokter dengan bilangan pesakit yg depa kena jaga.
  3. aku tambah lagi bangunan supaya lebih ramai pesakit boleh ditempatkan di wad.
  4. aku anta nurse yg kerek-kerek pegi kemah dalam hutan baru diorg tau susah senang hidup.
  5. aku tuka waktu melawat dari 5-7 ke 6-8 supaya aku boleh berbuka puasa sama sama dengan isteri pertama aku.
  6. aku nak letak tiwi, kompiter, internet wifi, telepon, astro, couch dan macam macam lagi supaya isteri aku tak kene marah p jalan kat depan tgk tiwi.
  7. dan lain lain lagi yang difikirkan seswai pada waktu ini.
hoh. penatnya. daaa

Friday, August 28, 2009

Lagi lagi wad


bukan angkor wat, bukan kek wat, pesawat, tali sawat, kelapa sawa(i)t, tetapi makngah aliases mokder masuk wad lagi. reasons


  1. PP (placentra praevia/low lying placenta) - baru je pagi tadi dokter sahkan type 3 which means the placenta covering the whole cerviks, no way out for the baby. tapi yang peliknya dokter tu boleh kata "type 3 kot".
  2. olygohydramnion (betui kot ejaannya). kurang air ketuban. 2 minggu yang lalu dokter dapat 5 je. minggu ni (baru semalam) dapat 7. pagi tadi dapat 8. ada improvement. minimum 10. pegi klinik pakar dapat 12. pelik sungguh. rupanya hospital besar ni tak ada detail scan, kene request kuantan atau kl. huhu
  3. plan diorg - bedrest. cek jantung baby harihari. kalau baby tak lemas sebab olygo, 38 minggu ceasar. kalau placenta naik atas, bole besalin secara normal.
sekian, terima kasut

dr go.

Saturday, August 22, 2009

RENUNGAN RAMADHAN



Barangsiapa mengerjakan puasa Ramadhan karena iman dan mengharap pahala dari Allah niscaya akan diampuni dosanya yang telah lalu ” (HR. Muttafaqun ‘Alaihi)

Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan keberkahan dan Allah SWT mengistimewakan bulan Ramadhan dengan berbagai macam keistimewaan. Apa sajakah keistimewaan dan keutamaan bulan Ramadhan?

Bulan Ramadhan merupakan bulan Al-Quran karena Allah SWT menurunkan Al-Quran pada malam lailatul qadar. Pada bulan ini Allah SWT menutup pintu neraka dan membuka lebar pintu surga sebagai isyarat maha luasnya rahmat Allah SWT sebagaimana sabda Rasulullah SAW Dan (pada bulan ini) akan di tutup pintu-pintu Naar dan tidak ada satupun yang terbuka. Dan di buka pintu-pintu Jannah, tidak ada satupun yang ditutup.”(HR. At-Tirmidzi)

Salah satu keberkahan bulan ini adalah dibelenggunya setan-setan sehingga mereka tidak bisa leluasa mengganggu dan memperdayai bani adam. Rasulullah SAW bersabda “Di malam pertama bulan Ramadhan dibelenggulah setan-setan dan jin-jin yang durhaka.” (HR. At-Tirmidzi)

Allah dan Rasul-Nya memberikan targhib (spirit) dan mewajibkan untuk melakukan puasa Ramadhan dengan menjelaskan keutamaan serta tingginya kedudukan puasa. Puasa Ramadhan merupakan salah satu dari kewajiban puasa yang ditetapkan syariat yang ditujukan dalam rangka mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dengan berpuasa akan mendapatkan pahala yang besar dan keutamaan yang agung. Disinilah letak pentingnya bagi kita untuk membuka tabir rahasia puasa sebagai salah satu bagian terpenting dari ibadah Ramadhan

Puasa laksana perisai yang dapat membentengi diri dari perbuatan keji, makar dan tipu daya setan yang berusaha mengganggu dan menjerumuskan manusia ke dalam lembah kehinaan. Dengan berpuasa dapat memasukkan pelakunya ke dalam surga sekaligus puasa merupakan kaffarah (penebus) segala dosa karena setiap bani adam tidak pernah luput dari dosa dan kesalahan dan salah satu amalan yang dapat menghapus kesalahan adalah puasa. Rasulullah bersabda “Kesalahan seseorang atas keluarganya, hartanya, dirinya, anaknya da tetangganya dapat dihapus dengan ibadah shaum (puasa), shalat, sedekah dan amar ma’ruf nahi mungkar.”(HR. Muttafaqun Alaihi).

lama jugak tak jenguk blog ni..macam nak bersawang dah..kikiki.pejam celik,pejam celik,dah bulan pose kan!jap jer...

klaa..dikesempatan ini mak ngah n pak ngah @ mok der n pok der mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN KEPADA SEMUA KAWAN2 SANAK SAUDARA DAN SESAPER YANG MENYINGGAH BLOG NI..


Saturday, August 15, 2009

Private or Gomen?

Few days ago, makngah and i went to hospital to see o&g expert, dr y. (its an appointment aatually, fixed by the doctor from the same hospital before makngah was discharged).

when makngah enter the room, she asked makngah to lie on bed and then she run ultrasound scan on makngah. the result of the scan as per conversation below:

doc : nampaknya sejarah lama akan berulang kembali, kandungan puan sama macam tahun lepas.
makngah : kenapa pulak dokter?
doc: air ketuban kurang 5 je. baby awak tak cukup berat.

and bla bla so on so on, bad news, bad story, long story cut short, every single words, explanation, motivation (should i called i counselling?) come out for her mouth like a thunder striking our heart. We feel so down and sad.

I take a look at my dearest eyes during the "khutbah" from the doctor, I see disappointment grew deep inside.

Then the most unacceptable statement came out from the doc jaws is "gen awak tak baik" or in other words "baka tak baik la".

Lain-lain tak payah cerita la.

then i decide to seek second opionion from another doc. we went to an expert o&g from private clinic and once again i asked for ultrasound procedure.

the doc : your baby is normal, the liquid is adequate, i got 12 here (minimum 10) and the baby weight is normal with the age of pregnancy.

sigh. alhamdulilah. makngah smiling again. and what makes the smile more sweet is we going to have a baby boy, the doc show us the "nuts" of the baby.its a boy, 100% boy. we have to shop for babyboy cloth soon.




(ni la gamba 3d yang diambil dokte tu..dapat muke je,jadilah wat penawar ati)

not much to write now. to be continued .....

to mekja, sorry i cant answer to your award because we quite bz lately. muahaha

Monday, August 3, 2009

NAIK PANGKAT....

Ari ni mak ngah ade temujanji kat klinek ibu n ank.
mcm biasa check, jantong baby ok...diorang pelik nape dokto kasi balik,patotnye kes macam ni kene dok wad sampai bersalin...tah la..mintak2 selamat la, xde pe2 yang jadi...

lagi 1 nak citer, mak ngah dapat pangkat baru...stiker kat buku kesihatan la...kikiki
mule2 buat dulu woner ijo, pastu biler dapat tau ader kencing manis,diorang tampal stiker woner kuning plak, pastu sekarang ni dah keje kuar darah je,terus diorang tampal stiker merah...macam taffic light la plak...kikiki..bile pk2,kelakar pun der...iyer la paham2 la makna lampu isyarat tu...budak2 pun tau...merah ni mmg kene jage2 la jawabnyer....




nila rekod kesihatan yang berubah rupe..dapat pangkat merah lagi..kikiki

klaa yer..cukup dl setakat ni...

Sunday, August 2, 2009

BAK RAJA PERMAISURI.....

Jumaat, 31/7/2009

Abah cakap nak pegi lumut, katenyer sajer jer makan angin..sebab dia dapat boucer dari 1 hotel tu,dapat la 4 bilik...so ari jumaat tu bertolak la diorang ke saner...seme pegi kecuali mak ngah n pak ngah je...(eh!lupe, adik kiter mukram pun x gi jgk sebab bini dia pun sarat mengandong) kitorang pun kene tinggal la...hukhukhuk...

Tapi yang behnyer nak citer kat sini...seme kejer umah pak ngah yang buat tau..dari kemas umah, basoh kain, angkat kain, basoh pinggan, masak pun...mmmm..tak cayer ke pak ngah bleh masak?cedap tau...cedap bangat gituk...hehehe..
k.jom kiter tengok gambar2nyer...sempat lagi snap sebelom makan..(ni tiru macam kak shima la ni..hahaha)




Inila diantara makanan yang dimasak oleh pak ngah...

1) Nasi goreng fish ball bersama telo rebus
2) Daging Goreng Minyak
3) Singgang Daging

Percaya tak?...percaya la...seme pak ngah yang wat tau...nak tolong kene marah...hahaha...

disuruhnye terbaring je kat katil...macam kat spital jugak..nak tak nak kene ikot jugak,memandangkan mak ngah yang masih lagi tak sihat ni...

tok pengetahuan seme kesihatan mak ngah masih lagi tak berape baik..(berdarah lagi tapi sikit2 la,kadang xde langsong)pelik kan..
tapi baby kat dalam ni memang bergerak sangat2..kadang2 menendang2, sampai bleh nampak kat luar perot ni tau,perot macam berombak2 gitu,(pak ngah suker la main) tak silap mak ngah pregnent yang dulu tak pulak rasa macam ni..sekarang pun baru je masok 6 bulan..24minggu 2ari...
de saper2 yang bleh share pengalaman pregnent tak?
bukan pe takot jugak..pelik pun der..pak ngah cakap ramai sangat kat dalam tu..tu yang bergerak je..diorang bergilir2 main tendang2..kikikiki

k.lain kali sambong pulak k.dah lengong pinggang ni dok lamer2...

Wednesday, July 29, 2009

BALIK RUMAH DAH.....

Selasa, 28/7/2009

Mak ngah dibenarkan balik ke rumah...
sebenarnya mak ngah tak sangka jugak,sebab 2 3 ari lepas doktor pakar Dr Jalilah yang merawat memberi keputusan,selagi awak tak sihat,iaitu masih lagi berlaku pendarahan,awak mesti berehat di wad...lagipun awak ada sejarah melahirkan baby tak cukup bulan..(imbas kembali...Auni Husna, lahir 26minggu,berat 910gram.) dan sekarang dah 23minggu..jadi untuk keselamatan awak dan anak awak,saya bagi awak rehat di wad sahaja.(begitulah cakap doktor tu)mak ngah pun terima la dengan berat hati demi anakanda tercinta....

Jadi sekarang dok la kat umah je...makan, tido...dah nak wat pe lagi...mie tak bagi wat pe2 pun..lagipun dokto dah pesan..(saya benarkan awak balik tapi awak kena berehat dirumah seperti mana awak berehat di wad..ok)
tu yang tak lepas kemana2 tu..pak ngah pulak sorg suami yang soleh,pe permintaan mak ngah seme dimakbulkannyer...hehehe
eh!lupe nak cakap..mak ngah dapat mc lagi dari 25/7 sampai la 11/8....lamer tol tu..

k..rehat dulu..

Thursday, July 23, 2009

And warded again.

makngah@mokder rewarded at HOSHAS on Wednesday 22nd.

she was advised by dr anas to stay in ward until there's no more bleed, or else she had to stay until the baby born.

1st warded of 2009 - threaten abortion - that was written by dr anas (supervised by dr jalila-the gynecologist expert)

2nd warded of 2009 - low lying placenta (sec0ndary stage), medium bleeding.

please pray for mokder and baby(s) inside, if we have the 'rezeki' we probably going to have a twin. 1 boy 1 girl.

that's all for now. pokder will write again the latest news about mokder and our baby(s). thank you.

Tuesday, July 21, 2009

Cuti,cuti,cuti

Lamer jugak xupdate...lepas keluar wad dulu..asyik rehat jer kat rumah..intenet plak asyik wat hal jer..jap elok,jap tak..dah naik jem dah ni..tapi mengenangkan anakanda yang kat dalam ni,bonda sanggup berkorban pe sajer utkmu sayang....

Tuk pengetahuan seme,mak ngah masih lagi bercuti...mc..ni disebabkan darah tidak berenti lagi...pak ngah tak kasi pegi keje...yela kan mcmner nak keje kalau sakit lagi..jwbnyer amik mc la..semalam jumper dokto..dia check n scan..dia kater uri msih lagi kat bawah...byk2kan rehat,pastu dia kasi mc sampai seminggu...20/7 sampai 24/7. lamer lagi cuti la jwbnyer...dokto ckp lg kebiasaannyer mcm kes mak ngah ni yang masih lg kandungan 22miggu..uri akan naik dgn senirinyer tp kalau sampai 7bulan uri masih lagi tak naik..akan ditahan di wad sampai la bersalin tp kalau nak bersalin pun uri masih lagi tak naik jugak..bedah la jwabnyer perot ni...ngerinyer la dengar...tp mak ngah nikan bekerja..mcmner yer..nak bergerak sikit pun tak bleh dah ni...riso tol dah ni..takkan nak amek mc lg...sampai biler dokto nak bagi..kalau cuti plak..tanpa gaji..mmmm..bleh ker..susahnyer!!!!!!!!!!!pening dah pk ni...

klaaa..sambong lenkali plak..babai..

Saturday, July 11, 2009

Warded



pak ngah yang kesejukan dek kerana demam bengkak kelenjar...tu biru2 tu letak nila punyer pasal la...



waktu dalam wad di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS) Temerloh, wad kenanga 1.

Lamer jugak mak ngah tak tulis..rendu pulok…nak tau citer tak…mak ngah dok kat wad ni..ari ahad 5/7/09 masoknyer…sebab bleeding…

Citer ni dibuat sewaktu mak ngah dok kat wad tau…tp pak ngah dah edit byk..
Pak ngah pulak dah semggu dmm,bengkak kelenjar…lepas jer pak ngah dmm..malam khamis mak ngah sakit perot..macam menekan2 kat ari2 ni…risau jgk…pak ngah ajak g klinik mlm tu jgk tp mak ngah degil bleh tahan lagi…sok g keje rase xsedap je…g la klinik..diorang bg mc sruh rht aritu…
Ptgnyer mak ngah ajak pak ngah balik mentakab sbb dah la pak ngah dmm,mak ngah plak tak larat…dia bawak jgk kete slow2

Petang Sabtu, badan panas..mak ngah dmm,perot ni sakit lagi mengeras2 sangat…misi klinik dah pesan kalo sakit sangat g je hospital..
G la jgk ptg tu kat kecemasan…tp biler jumpe dokto dia suruh balik pulak…
Aik?pelik tol la dokto ni,dah la xcheack pe srh balik gitu je…nak xnak balik jugak…

Pagi ahad, lepas buang air kecik mak ngah raser semacam jer…tengok jer ader kuar coklat…alamak takot la pulak…pak ngah ajak g hospital lg tp mak ngah xnak sbbb takot diorg srh balik lagi..xlamer lpas tu darah pulak kuar…asudah…mak ngah nangis dah…cpt2 pak ngah bawak ke hosp.
Mase tu perot mmg sakit sangat macm nak bsalin pun der…takot..sampai kecemasan diorg tgk jln xbkk lg…pe lagi kalau dah bliding gitu dok wad la jawabnyer…

Ahad malam..

Tengah2 tido yang xberaper lene dibuai mimpi tu..bangun la sedar nak g toilet…baru gerak sikit..tiba2..ader raser macam panas je kuar air..alamak! aku dah tekencing atas katil ke ni….cuber la bangun…kuar lg macm air kencing jer…bangun tengok la…dalam samar2 cahaye tu nampak cadar yang putih ni dipenuhi darah yang merah memekat…astarfirullaalazimmmm…

Rht jap..saket la pulak dok lamer2 ni

cepat2 la panggil misi...misi pe lagi,diorang pun terkejut jugak darah kuar banyak ya amat...abih 1 kain batik...diorang tukar kain lain...katil pun diorang tolak dok dekat diorang...tak lamer doktor sampai..baru nak bangun g bilik scan...lagi sekali darah kuar membuak2...penoh lagi 1 kain tu...doktor check jalan tak bukak lagi..masa tu pun darah kuar ketul2 tau,takutnyer la...cumer pk baby dalam ni selamat la...tapi doktor scan nampak jantongnyer elok jer..dia pun gerak aktif macam biasa...mudah2han takde per2 la sampai bersalin cukup bulan....aminnnn

pagi rabu

doktor pakar datang untuk scan...diorang nak tau lagi sebab ape darah banyak sangat kuar malam tu...tapi takde kesimpulan yang tepat...yang diorang dapat bagitau cumer...uri kebawah sebab tu la darah kuar...

jumaat

diorang bagi balik,walaupun darah masih lagi kuar...tpi dapat mc 2mggu...suruh rehat kat umah jer...
sekarang rehat jer la...moger darah betul2 berenti..minggu depan boleh keje ngan aman dah..mmm..mesti kejer melambak2 atas mejer ni..tak dapat ku bayangkan...

Monday, June 22, 2009

BABAI PAK TEH!

Hai...kikiki...jadi macam lepas gian pulak mak ngah ni kan!dah lamer tol xbeceloteh ni...dah dapat byk komen dari rakan2 seangkatan...sekarang bacer la celoteh mak ngah sampai u all berbuih!hahahaha

ni kat bawah ni citer lamer tau..citer ni maser nak antar pak teh hapis ke pangkuan isteri tecinternyer...
maser tu Aki Din antar, yang ikot T
ok Deybey n ct awe...diorg singgah la kat teratak buruk mak ngah kat mempage..maser tu mmg xpindah lg...bantal pun xder tau..awe bawak bantal sampai tetinggal2 kat umah mok der...kikiki dah jadi bantal bucok mok der pulak!..

nak dijadikan citer..pagi tu sementare tunggu maser nak berangkat kitorang pegi la jalan2 dl...pak ngah bawak tengok gajah n ruser..


kat situ yang behnyer seme binatang kiter bleh pegang n tengok dekat2 tau...
tengok kat bawah tu pak teh bagi ruser makan, berebut2 ruser tu nak ciom ketiak pak teh..hahaha
yang best lagi citer Tok la...dia g cari tmpat nak duduk elok jer duduk, tiba2 dengar dia menjerit..confius jugak kitorang ni...ingatkan pe..rupenyer kat sebelah dia ader orang pegang ular...dia menjerit sebab geli tengok...Tok, Tok...ingatkan kenape la tadi...
pak teh apis tu siap pegang lagi...eeeee...tak geli ke dia......

pastu plak g tgk beruang...bleh pelok lagi..mcm teddybear tau...mak ngah nak ajak awe pegang sampai sudah dia tak nak...cepat je lari jaoh2...xsempat pak ngah nak amek gamba...dia tgk dri jaoh jer...agaknyer dia tak sangke, baby dia kat umah kecik n wone pink yang ni plak besa n itam...patot la dia takot..kikiki



Mmmmm....petang tu kitorang pun btolak la ke KL umah mak ngah sima...
tq..tu mak ngah sima sekoge atas layanan yang beh..mkn bihun sup lg..

kol 7 mlm je ktorg gerak ke KLIA..

sempat lg posing...tengok awe tu..ala2 malu gitu....pemalu sgt la anak dare ni...perangai sapa la tu...mama ke abahnyer..hahaha
pastu posing la ramai2 ngan pak teh apis..begamba kenangan la katekan...lamer tu nak dok perancis...
kol 9.30 mlm dia dh kene masok so kitorang pun say Good Bye la kat dia...hehehe..bergenang jugak la air mater jantan nyer...tapi ditahan2 jer..agaknyer masok jer dalam kapal terbang terus meraong...kihkihkih...pak teh, pak teh.....




mmmm...cukup dl tuk ari ni...nanti sambong lagi k...byk lg nak citer tp maser xmengizinkan...hehehe..lenkali plak..babai.

Saturday, June 20, 2009

KAU LA SEGALENYER!!!!!



18hb Jun 2009...Khamis.. Selamat Hari Lahir yang ke-59 buat Puan Hajjah Siti Raudzah binti Haji Salleh
Moga panjang umur dan dimurahkan rejeki....
Malam semalam kitorang telah meraikan sambutan birthday Wan Siti secare beramai-ramai jugak kitorang me
nyanyikan lagu buat Wan Siti..alah tak wat majlis pun..kitorang anak beranak je makan kecik2..

klaa..rase tak terlambat lagi mak ngah n pak ngah mengucapkan Selamat Hari Ibu buat Puan Hapimah binti Hashim n Kak Long n Mak Ngah Shima n Mak Andak Mekja (bakal ibu..jgn tggu lamer2, sudah2 la hanimonnyer..kikiki) n buat seme ibu2 n bakal2 ibu didunia ni...

Hari ni pulak adalah hari b
apa..
mak ngah nak ucapkan Selamat Hari Bapa buat En. Mohd Goefry b. Nordin..Semoga abg menjadi seorang bapa yang soleh dan terpuji didunia dan akhirat..Aminn..
tak lupa juga diucapkan Selamat Hari Bapa buat Abahku Tuan Haji Sidek b. Ahmad dan tak luper wat abah mentuaku juga En. Nordin b. Jusoh n seme2 bapa2 n bakal bapa ddunia ni...




Mmmmm....ni adalah adiah buat Wan Siti n Aki Dek
beg tok Wan letak kain telekong n hiasan kete yang boleh bergerak seniri..kikiki..ok la tu kan...




Ha!..ni adalah Alya Natasya binti Mukram..anak sedare mak ngah, dah setaun stgh dah..suke sangat posing depan kemre..macam awe jugak..agaknya mmg anak pompuan ni suke posing kot kalu nampak kemre..tu tengah suke sangat ngan baju baru wone ijonyer...hehehe



k..ni pulak adalah jagong bakar...tau tak..mak ngah lamer tol nak makan jagong bakar ni..tapi tak dapat2..semalam masa diorang bakar ikan mak ngah pun tompang la campak jugak jagong ni kat dalam api...
muler2 tu bakar tak jadi sebab mak ngah nak dia jadi itam2 sikit ala2 hangus gitu..sedap bangat weh! tapi nak di jadikan citer jagong dah terlambat beli pulak, ikannye dah abih masak maka api dah tinggal bare jer..maner la bleh dia hangus...pak ngah cakap bakar je atas dapo gas..eeeee..frust tol tau mak ngah..tibe2 je majok..ni la perangai buruk, tak tau yang anak ke yang mak atau yang abahnyer...ish,ish,ish...
last2..kene jugak sentuhan Aki Dek..ha! terus jadi itam macamtu sekali..tu tinggal sekerat je dah yang lain dah masok perot mak ngah...kikiki...ish,ish,ish,..pak ngah, pak ngah...buat malu company je la...

klaa yer...lenkali pulak mak ngah celoteh penat la pulak dok lamer2 ni...babai..

Friday, June 19, 2009

BORINGNYER LER....



Hai....
lama betol tak update...kat rumah takde intenet lagi la...kat opis pun samer...boring betol tau!
ni kebetulan mak ngah pegi sekolah pak ngah...sajer nak menyebok...boleh la lepas tension kat intenet ni..kikiki...
sekarang kitorang dah dapat rumah sewa tau...besar la jugak..ader 4 bilik semer...nanti boleh la datang orang2 kampong yer...hehehe.
sekarang sibok betol...dah la baru pindah sibok kat rumah ngan barang2 yang tak penah nak abis kemasnyer...















tengok tu...barang-barang dok dalam kotak n bungkusan lagi...tah biler-biler nak settlenye...badan tengah tak larat ni...maklum je la..pembawakan..

kat opis pun samer siboknyer ngan kejer yang tak penah nak surut2, asyik menimbun jer...tapi nasib baik happy wat kejer tu...kalau tak, tak tau la!!!!!....





ni la pintu gerbang nak masok ke kawasan penjara tau...ni adalah pos pengawal...nak masok kane la lalu kat sini dulu...tok tujuan keselamatan la katakan...
penjara bentong ni yang terbesa sekali tau sekarang dah ader 2ribu banduan kat dalam tu..lelaki n pompuan...bayangkan ni baru penjara bentong, mcmner ngan penjara2 lain tu...ramainyer orang jahat kat malaysia ni...ish.ish.ish..takotnyer...kat dalam tu ada penjara, pejabat, kuartes tok pegawai2...
mak ngah dapat amek gambo pintu je...yang lain tu tak dapat lagi...lagipun kawasan ni dilarang mengambil gamba tau...BAHAYA! kang geng2 orang jahat tau, kan nyayer tu....
klaa...lain plak kiter sambong k!...babai...

Wednesday, June 10, 2009

lama lama

lama sungguh semenjak pengambilan kerete semek lagi tak updet blog ni. makngah pun tak larat nak cerita ceriti. bizi buat kew 8. balik rumah asik citer pasal borang kew 8 je. kehkehkeh. nanti la sambung cerita ceriti, besok kusus dalam perkhidmatan kat skolah.

Thursday, April 23, 2009

Slump Test






Hari ni pelajar pelajar menjalankan "slump test" kat bengkel sambil diperhatikan oleh pengarah projek (saya le). mereka dikehendaki membuat nisbah 1.2.4 dengan kaedah berat.

saya sediakan bahan bahan dan minta pelajar buat sebagai praktikal. neraca, simen, pasir, batu dan air. pandai pandai la korang. ternyata mereka teruja nak buat praktikal tu.

sini ada beberapa gambar untuk tatapan betapa rajin dan terujanya mereka buat "slump test"
ni.

gambar yang bawah tu masa duk kacau kacau adunan supaya rata dan sebati sebelum ditambah dengan air. sengaja dera budak lelaki buat. budak perempuan boleh buat masa foundation kolam nanti.

adunan tadi dicampor dengan air dan dikacau sehingga sebati. dah siap kacau kacau masukkan pulak ke dalam 'special kon' sehingga 1/3 kon tersebut. lepas tu ada sebatang besi dilepas kan dengan bilangan 25 kali (bukan baling).

selesai 25 kali, tambah lagi sampai 2/3 ulang lagi 25 kali, tambah lagi sampai penuh, ulang lagi 25 kali. akhir sekali keluarkan kon, tengok konkrit. ukur dengan kon dan lihat perbezaan ketinggian. gambar akhir menunjukkan konkrit diorg ada beza <50 mm - sesuai untuk ground floor dan beam. sekian terima kasut.

Kerja-kerja Membina Kolam dan Jejambat

Kat sini saya nak share projek pelajar - ada dua projek yang dicadangkan dan telah dipersetujui oleh bigbos.
  1. merekabentuk, membina dan menyiapkan satu kolam yang mengandungi biawak (lawak je)
  2. merekabentuk, membina dan menyiapkan satu jejambat dengan konsep gerbang (arch)
dua dua projek ni dah jalan - progress projek ni saya akan repot kat sini. hehe. kasi makngahmoon punye blog glemer.

Ini buruh buruh paksa kerja kolam - kerja awal tapak termasuk membersih, menggali (asalnya nak buat 4 kaki tapi tak jadi sebab banyak 'benda keras' dalam tanah tu - sisa binaan kontraktor terdahulu)
Dapat la sekaki lebih. Buruh dalam tu sedang memijak mijak menggantikan tugas 'steamroller' untuk memadatkan tanah.
sekian progres report. nanti sambung lagi.

Tak tau baca, tak tau Tulis


jadi cikgu ni kene banyak sabar-pesan orang lama yang dah lama jadi cikgu. saya terima pesan itu secara positif dan saya cuba asimilasikan dalam kehidupan harian saya sebagai cikgu.

saya ajar literasi komputer untuk pelajar tingkatan satu dan dua. ada yang terlalu lalu la pandainya lagi pandai dari cikgu - main game dan paint (yang tu je bole harap)

saya suka dengan tulis nota dan menjadikan nota tersebut sebagai rujukan kepada pelajar saya sewaktu praktikal. tujuannya nak mengaktifkan neuron dalam otak mereka supaya sel otak boleh berhubung untuk menerima pelajaran.

malangya langit tidak selalu cerah, kadang kadang pagi cerah aje, malam ribut. sama juga dengan situasi saya. ada dalam kalangan pelajar ini memang buta huruf, taktau baca, taktau mengeja - tau pegi sekolah sebab makayah suruh pegi sekolah - dan 90% tekun dalam kelas saya.

budak ni nama akid, taktau baca dan tulis, main bantai je ikut apa yang saya papar kat projektor. ada beberapa pelajar yang sama level dengan dia. akid belajar rajin-rajin ye. (gambar dari belakang je - nanti kene saman)

Kereta Semek


inilah dia gambar kereta 'baru' semek, sebelum kereta ini dicat, cantik lagi, tapi tadi petang, pegi tengok dah bogel abis, tampal tampal ngan suratkabar.

mula mula sampai tegezut kerana :

1. biasanya used car ni cat layang sesuka hati je
2. abis berbogel kereta cantik ni, macam buruk la pulak
3. tak sangka detail keje tokey cat kreta ni.

encik raja bagitau, kalau nak cat, biar puas hati. takmau la ada cat terspray kat cermin la dan macam macam lagi, takmau client komplen katanya-sebb tu kene buat baik baik dan lawa lawa.

apa apa je la encik raja, yg penting, siap karang mesti lawo.

Tuesday, April 21, 2009

SORRY YER!!!!!

Maaf ye lame tak update..kali ni mamajenn plak yang bising...memang buzy tau..eh!lupe lak nak bagitau...berita gembira...
sebenarnye mak ngah dah pregnent tau...tak baget walaupun period memang dah lambat seminggu..lagipun tak nak la terlalu mengharap sebab member tu pun lambat jugak period ,tak lamer lepas tu period pulak...citernye macamni...
Dapat tau ni pun sebab pegi hospital nak buat medical cheack up..hari jumaat 20.3.09...
pegi macam biasa la...daftar, pastu diorang suruh pegi ke makmal untuk amik urine test...tiba2 mak ngah seniri gatal2 mulut mintak diorang test untuk pregnent..diorang tanya kenapa? mak ngah cakap la period dah lambat seminggu,jadi diorang terus la test sekali.
pastu misi tu panggil..dia suruh mak ngah pegi kaunter daftar semula..mak ngah tanye kenapa..
dia cakap 'Puan tak boleh buat x-ray sebab positif mengandung..."
APE!!!!!
mak ngah tanye lagi sekali betol ke?dia pun tunjuk la resultnye..
ha!
melopong la mulut mak ngah!!!
pak ngah yang duk dekat pulak temenong jap...
kenape?mak ngah tanye...
macamner ni dah la mengandung duduk pulak jauh2...hukhukhuk..cakap pak ngah..
takpe la dugaan seme tu...
petang tu tak puas hati tau..pegi pulak beli alat test seniri kat farmasi..pagi sok hari sabtu,pagi2 dah test...memang laju je line naik 2....tapi tiba2 teringat...hari tu masa hari maulidur rasul mak ngah ade naik moto dan terjatuh la...mase tu sakit sangat perot ni..sampai mase jatoh tu terpikir..abih la anak aku gugur...padahal masa tu baru je lepas period..sebab rase tak puas hati..
pada hari ahad pulak..pegi la klinik sulaiman,kononnyer nak scan...tapi dokto tak bagi...dia check dah 5minggu..dijangka bersalin pada 20.11.2009....sekarang dah 9miggu 4hari tau kandungan mak ngah ni...
tengah mabok ni...stat dari petang dalam pukul 3 - 4...air liur ni dah berkumpul dalm mulut..rasa pahit jer...meloye je tekak ni...laponyer bukan main lagi...tapi bile makan nak muntah balik...rase mcamni sampai la ke malam....rase tersikse pulak mengandung kali ni..dulu tak gitu pulak...pak ngah cakap lelaki kot....mintak2 yela masin mulut pakngah...boleh buat teman pegi padang..




alat tester yang telah di test untuk kali-2 kat rumah...terus naik2 line..nak menjerit rasenye bior 1 dunia tau..hehehehe


ok...ni stat dah nak citer pasal tempat keje baru..banyak pulak citer...tiber2 je ader mood ni...
hari jumaat tu balik la malam tu jugak ke pahang...esoknyer hari sabtu pegi ke mempage nak servay tempat tu kat maner...

datang la rumah maklong dulu...dia kata kat belakang rumah dia je...
kitorang pun pegi la...kene lalu pos jaga dulu...tunjuk la surat.tanye ade kuartes tak dia kata banyak...
tak lamer datang pulak pegawai yang handle bahagian kuartes ni...dia kata kuartes ini di utamakan pada pegawai uniform je...tapi atas ehsan diorang bagi la jugak...tengok je...la..tingkat 5 ke...tak dapat la dia nak tolong ni je yang adernyer....

pakngah tak bagi duduk kuartes..dia nak berulang alik dari sini ke sekolah dia...jadi cari la rumah sewa...tapi masalah nyer sampai sekarang tak dapat dapat rumah sewa...sementare ni menompang la rumah mak mentua kakak...segannyer tuhan jer yang tau...mak ngah dah la tengah mabok sangat2 ni..nak masok dapo pun tak boleh,muntah je....tah la....

soknyer pegi la keje lapordiri sorang2...first time tau wat sorang2...dulu masa bujang2 abah selalu temankan..hukhukhuk
ingatkan tempat baru seme bende baru...rupenyer memang baru betol...clear takde pe2..duduk pun atas tikar je..

meje kene syer, comp takde lagi...buat keje secare manual je...boring giler tau...sian kat kitorang ni....




mmm...tengok tu...ni la sebahagian dari suasana di pejabat makngah yang serba kekurangan ni tau....kosong sangat lagi..takde pe2 pun....

klaaa..sekian tok kali ini je...letih betol ni...puas perah idea....harap berpuas hati yer...

Tuesday, April 7, 2009

RINDUNYERRRRR......

Hai..lame dah tak update kan...pak ngah marah dah...kali ni takde gambar tau...tak sempat la nak posing ni...
mak ngah bukan pe..minggu lepas memang buzy betol tau..
minggu lepas,selasa 31.3.09 pegi lapor diri kat LLM.. jam giler kat situ,pak ngah drop jer makngah kat jalan masok..pe lagi jalan kaki la naik ke atas tu...cian kat baby..hukhukhuk...ingatkan terus tau result..rupenyer dia cumer bagitau result dapat kementerian jer...mak ngah dapat KEMENTERIAN DALAM NEGERI...ok la tu kot..lagi banyak jabatan..
lepas tu kitorang kene pegi kat KDN,putrajaya, pulak utk amik surat posting...pukol 2 sampai saner..nak masok xboleh...pak ngah drop jer makngah kat gate..jalan lagi makngah ke dalam tu...cian baby lagi...masok dewan..diorang bagi ceramah..kater sok,balik pulak rumah mak ngah simah..
pagi rabu datang lagi..taklimat lagi...diorang kater sok lagi.kamis paling cepat pagi,paling lambat petang..boringnyer..sabo jer ler...balik lagi rumah mak ngah simah...segan tol tau...thanks too mak ngah simah sekoger atas layanan yang tak terhingga..hanyer tuhan yang dapat membalasnyer...
pagi khamis..penantian 1 penyeksaan..sabar menanti dalam keluh resah..ader yang tak sabar..dah ramai bersuare,ader yang memprotes...kesian kat kitorang..petang khamis tiada kabar berita lagi...tension dah ni...ramai jugak yang naik atas protes..tapi akibatnyer tidak dilayan..nasib badan betol la...
pagi jumaat..baru diorang tunjuk muka..dapat la surat posting..sorang demi sorang nama dipanggil...tak lamer sampai giliran makngah...tengok jer surat..ayatnyer berbunyi...puan di tempatkan di Jabatan Penjara Bentong,Pahang..
mmm..dapat pahang!ya allah..syukur la...dapat balik negeri..tapi penjara bentong kat maner ek?
oooo...penjara baru yer..kat mempage rupenyer...rumah mak long..mak abang amri...ok la tu..
mmm..stop kat sini jap..esok sambong pulak k...dah ngantok la...tak sabo nak citer pengalaman masok penjare ni...kikiki..beh tau..!!!!

Saturday, March 14, 2009

Alamak kene lagi!!!!!!

mmmmm...kene lagi...kali ni tag dari mama la pulok!!!!hukhukhuk..
dalam kerisauan ini makngah jawab jugak la...

Apa yang ke-enam dari enam...

1. GO to your photos folder in your computer

2. GO to the 6th Folder of your photos

3. GO to the 6th photos in that folder

4. Put the picture on your blog & description of it

5. Invite 6 friends to join the challenge

6. Link them in your blog & let them know they have been challenge.


ok...ni diaaaa...



mmmm....yang ni pulak kene..

kebetulan Folder ke 6... arwah anakder tercinta 'AUNI HUSNA DALAM MEMORIKU'

dan gambar ke 6....makngah letak gambar ni coz.....gambar ni adalah hari bahgia masa bertandang ke Pekan pada 09 februari 2008..masa pegi ni kitorang telah pergi bertiga...makngah telah disahkan hamil 2 bulan...sebenarnya tarikh bertandang adalah pada 22 disember 2007, 2 minggu selepas tarikh pernikahan dimentakab iaitu 9 disember 2007...kenduri bertandang terpakse ditangguhkan ( 2 bulan) kerana bencana banjir telah melande...(bulan disember beyser le musim tengkujuhkan)
mmmm...disebabkan musim tengkujuh la maka makngah telah disahkan hamil 2 bulan...(bunting pelamin la katakan hehehe)

tengok tu...walaupun mengandung 2 bulan makngah masih tetap kontrol macho memotong kek yang telah disumbingkan oleh makngah shima n makdak mekja....kikikiki..
pakngah pulak terpakse pakai cermin mata hitam sebab kene ketumbit dimaternyer...berjangkit alahan ngan makngah...(nak cover mate punyer pasal)
dan terima kasih kepada pihak berkenaan yang telah berhempas pulun menjayakan majlis kami yang meriah itu...terharu sangat...

AL-FATIHAH untuk arwah anakder atas kembali kerahmatullah...berat sungguh untuk menanggung derita ini...tapi jauh disudut hati kami bangga kerna kau telah terjamin menjadi ahli syurga...umi dengan abah redha atas pemergiaanmu sayang....

alamak!!!!kali ni pun samer jugak tak dapat nak tag saper2 sebab semer dah kener tag...takpe kan...i'm sowi!!!!!


Berkat doamu sayang!!!

sampol surat yang terkoyak akibat dikerjakan oleh pakngah


Berat sungguh untukku ceritakan diruangan ini..
semalam jumaat,pada pukul 3ptg makngah mendapat panggilan dari pejabat mengatakan ader pos laju..tidak terbayang apakah bendernyer...tapi pakngah pulak berat mengatakan surat dapat kejer..biler sampai dipejabat pakngah yang tidak sabar2 nampaknyer lalu terus mengoyak sampul yang tertulis URUSAN SERI PADUKA BAGINDA...dari jabatan perkhidmatan awam

Ya ALLAH!tidak disangka2...surat itu tertulis

'Tawaran Pelantikan Tetap Ke Jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17'



mimpikah aku ni????

TIDAK!!!!

termakhbol jugak doa dari suami tercinta....TERIMA KASIH ABANG!!!!
persoalan yang ditunggu2 selama ini telah terjawab...tapi...tiba2...bermacam2 persoalan muler bermain dimindaku....dan yang paling tidak ku sangker...surat itu berbunyi..

penempatan tuan/puan kelak adalah di Putrajaya/Kuala Lumpur...

BAGAIMANER NI!!!!

Ya Allah berat sungguh ujianmu ini...
maknanyer aku akan bertukar kejer.bertukar tempat kejer.bertukar kawan.bertukar suasana dan yang paling menyedihkan aku akan berjauhan dengan orang yang paling aku sayangi...
tak sanggup berjauhan...kenapa begitu berat dugaan yang kau berikan..sekali lagi kau menguji kesabaranku...
tah la...bermacam2 dah perasaan sekarang...suker,gembira,sedih,risau,,,,,
aaahhhhh!!!!aku dah tak sanggup nak tulis,makin ditulis makin banyak deraian airmata ku berjujuran....

YA ALLAH, YA TUHANKU KAU TABAHKAN LAH HATIKU INI UNTUK MENEMPUH UJIAN DARIMU!!!!

Monday, March 9, 2009

TAH PE2 TAH

kikiki....sori la lamer xupdate blog...pak ngah tu la bagi orang pinjam wayeless,dah kene share pc..nak tunggu dia lari dari pc dia amat la susahnyer...macam nak tecabot nyawe jer..
hehehe...pe2 pun akhirnyer dapat jugak aku menguasai ini pc...
dan ini la hasilnyer...
mmm..seharian jugak la mak ngah wat tag ni...nak menyahut cabaran dari mekja ni..
tepikir jugak tuk pe ek! tapi...layan jer ler...


1.I am speaky girl & anak kepada abah n mie & isteri kpd MOHAMMAD GOEFRY BIN NORDIN




2. I really want to go to Mekah..(mmm..canteknyer) & China...(sbb ader peribahasa berkata,menuntut ilmu walau sampai ke negeri China)... & moon..why?? pe ader kat saner ekk!



3. My favorite place is bilik tido n bilik air..(mmm..dapat berendam lamer2 mmg beh!)




4. My favorite thing is camping & panjat gunung & mandi kat pantai & air terjun.....yahooooo!!!! (banyoknyer suker)




5. My favorite drink is milo o ais n sirap limau





6. My favorite food(s) are masakan cina.mcm yong tau fo(tah la xleh tengok mesti teliur punyer) n lakse n nasi air...(yang ni pn air liur xleh tahan kalau sebut dah meleleh)





7. My favorite color is Yellow and Merah





8. I live in BUKIT BENDERA,MENTAKAB, PAHANG DARULMAKMUR.(gambo resort je y dapatnyer)



9. I was born in Hospital daerah Mentakab..(sekarang dah jadi poliklinik laaa)

10. My college IKIP n ANGGUN COLLECTION FASHION (mm..xdapat jadi tailor pun)





11. My favorite stories are cartoon,csi,er



12. My hobby is tido n termenong...




13. I wish for :


pregnent again n ramai anak




nak kurus macam maser muder2 dulu



mmm....umah seniri



HAPPY FOREVER with my luv


ok..macamaner mak dak berape markah nak bagi ni...xdapat tag orang lain la coz xde saper...hahahah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...